Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Bulgaria, Macedonia şi Albania

A A A

Informații privind condițiile de ședere pe teritoriul Bulgariei

Publicat:Mon, 30/03/2020 - 00:00

Stimați cetățeni,

informăm despre faptul că în legislația bulgară au fost introduse modificări la procedura de prelungire a permisului de ședere a străinilor în Republica Bulgaria. În cazul cetățenilor cu permis de ședere a cărui termen inițial expiră pe durata stării excepționale în Bulgaria, menționăm că după încheierea stării de urgență, cetățenii vor avea la dispoziție 14 zile pentru a aplica pentru prelungirea perioadei de ședere sau reședință permanentă.

Totodată, în perioada stării excepționale nu va fi suspendată recepționarea solicitărilor pentru prelungirea permisului de ședere pe termen lung sau obținerea permisului de ședere permanent.

https://www.parliament.bg/bg/laws/ID/157379/

Schimbările în cauză nu sunt valabile pentru persoanele care se află pe teritoriul Bulgariei cu viză de scurtă ședere sau au intrat în Bulgaria în baza regimului liberalizat de vize. Procedurile în cazul dat au rămas neschimbate. Persoanelor în cauză poate fi prelungită perioada de ședere doar o singură dată de către autoritatea responsabilă de migrație, din motive de natură umanitară și în circumstanțe excepționale în condițiile reglementate de lege.

Pentru prelungirea perioadei de ședere scurtă și a perioadei de ședere autorizată în Bulgaria, cetățenii urmează să depună o cerere la Direcția „Migrație” a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Bulgaria sau la oficiile „Мigrație” din cadrul Direcțiilor Regionale ale Ministerului de Interne înainte de expirarea perioadei de reședință autorizate inițial, având la sine următoarele documente:

  1. pașaportul sau documentul de călătorie și o copie a paginilor cu fotografia, datele personale, ștampila autorităților de control la frontieră la ultima intrare în Republica Bulgaria și, după caz, - a vizei deținute ;
  2. documente care să ateste existența unor circumstanțe extraordinare sau motive umanitare;
  3. dovada existenței unui mijloc stabil, regulat, previzibil și suficient de asigurare a locuinței și a asigurărilor medicale pentru perioada extinderii vizelor solicitate și a șederii în țară.

https://www.mvr.bg/migration