Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Bulgaria, Macedonia şi Albania

A A A

Președintele Bulgariei Rumen Radev i-a conferit Ambasadorului Ștefan Gorda ordinul „Cavalerul din Madara”

Publicat:Thu, 27/02/2020 - 17:47

27 februarie, Sofia - Ambasadorul Ștefan Gorda a fost decorat cu ordinul „Cavalerul din Madara”, gradul I, de către Președintele Republicii Bulgariei Rumen Radev, în cadrul unei ceremonii desfășurată la palatul prezidențial din Sofia, în prezența oficialilor bulgari, reprezentanților corpului diplomatic și prietenilor ambasadei.

Ambasadorului Republicii Moldova în Republica Bulgaria Ștefan Gorda i-a fost conferită una dintre cele mai înalte distincții civile ale Bulgariei în semn de apreciere a contribuției la „consolidarea și dezvoltarea relațiilor bilaterale”. În alocuțiunea rostită cu acest prilej, Președintele Rumen Radev a apreciat evoluția generală a dialogului moldo-bulgar, constatând dezvoltarea acestuia pe multiple paliere, caracterul relațiilor bilaterale fiind de „parteneri importanți și prioritari”. Președintele Bulgariei a apreciat, de asemenea, eforturile autorităților moldovenești de asigurare a condițiilor pentru păstrarea profilului identitar de către comunitatea bulgară din Republicа Moldova și conlucrarea eficientă între cele două state pentru dezvoltarea acesteia.

La rândul său, Ambasadorul Ștefan Gorda a remarcat că înalta distincție reprezintă un gest de recunoaștere a eforturilor de consolidare a relațiilor prietenești între cele două state. Șeful misiunii a evocat susținerea constantă acordată de către Bulgaria pentru avansarea parcursului european al Republicii Moldova, exprimându-și încrederea că aceasta va rămâne și în continuare unul dintre elementele definitorii ale parteneriatului bilateral. În mesajul său, Ambasadorul Gorda s-a referit la principalele repere ale mandatului în diverse domenii, fiind menționate dialogul politic dinamic, investițiile bulgare realizate în țara noastră, consolidarea bazei juridice bilaterale, sporirea schimburilor comerciale, și nu în ultimul, rând dezvoltarea contactelor interumane, un rol important revenindu-le comunității bulgare din Moldova și diasporei moldovenești din Bulgaria, precum și Consulatului onorific de la Plovdiv.