Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Bulgaria, Macedonia şi Albania

A A A

Recepție oficială oferită de Ambasada la Sofia cu prilejul Zilei Independenței Republicii Moldova

Publicat:Wed, 11/09/2019 - 09:43

09 Septembrie, Sofia - Ambasada Republicii Moldova la Sofia a oferit o recepţie oficială cu prilejul a 28 ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. La eveniment au fost prezenți oficiali ai ministerului de externe și altor autorități publice centrale, numeroși șefi ai misiunilor diplomatice și alți membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului academic, oameni de cultură,înalți prelați ai Bisericii ortodoxe din Bulgaria, precum şi membri ai comunităţii moldovenilor.

În cuvântul de salut adresat invitaților, ambasadorul Ştefan Gorda a evocat semnificația aspirațiilor de independență, materializate la 27 august 1991, care au constituit punctul de pornire în edificarea unei societăți democratice și bazate pe statul de drept, opțiune confirmată inclusiv în cadrul scrutinului parlamentar din februarie curent.

Cu referire la etapa actuală de dezvoltare a Republicii Moldova, șeful misiunii diplomatice a remarcat că integrarea europeană rămâne a fi opțiunea naturală fermă a țării noastre, accentuând rolul UE în calitate de partener strategic în dezvoltarea multidimensională a Republicii Moldova. A fost remarcată importanța sprijinului constant și semnificativ oferit de partenerii occidentali, inclusiv din țara de reședință, pentru consolidarea capacităților instituționale ale autorităților moldovenești.

În mesajul de felicitare transmis cu această ocazie de către Vicepreședintelui Republicii Bulgaria, Iliana Iotova, a fost exprimată aprecierea pentru eforturile autorităților moldovenești de asigurare a drepturilor minorităților naționale, inclusiv a comunității bulgare. De asemenea, înaltului oficial bulgar a accentuat disponibilitatea țării sale de a sprijini și în continuare parcursul european al Republicii Moldova.

Au fost exprimate mulțumiri Consulului onorific al Republicii Moldova la Plovdiv, Veselin Chipev, şi echipei sale, pentru suportul oferit la organizarea evenimentului festiv, precum și pentru contribuția la dezvoltarea relaţiilor moldo-bulgare în general. Oaspeții evenimentului au fost serviți cu vin moldovenesc și au avut posibilitatea să se familiarizeze cu produse ecologice autohtone, nelipsind prezentările video ale potențialului turistic, publicul fiind delectat și cu melodii de neuitat din repertoriul național.